Saturday, October 25, 2014

5 recomandari pentru somn dulce in perioada de trecerea la ora de iarna

Trecerea la ora de iarna in noaptea de 25 spre 26 octombrie, cand acele ceasornicului trebuie mutate cu o ora in urma (ora 04.00 devine ora 03.00), poate produce unele perturbari de bioritm, chiar daca ofera o ora in plus pentru somn.
Desi este mai putin nefasta in termeni de tulburari ale somnului decat trecerea la ora de vara, cand noaptea devine mai scurta cu o ora, schimbarea orei este resimtita mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii si batranii.

În pofida faptului că schimbarea orei contribuie la economisirea energiei electrice, aceasta dereglează bioritmul uman. Este posibil ca organismul tău să resimtă când se schimbă ora prin instalarea unei stări de oboseală cauzate de tulburările de somn.
Pentru ca procesul de acomodare să fie mai rapid, trebuie:
- Sa ai grija ca orarul tau de somn sa fie unul sanatos
- E mai bine sa incepi sa adopti ritmul noii ore mai inainte, decat sa continui pe ora veche, dupa ce s-a facut schimbarea. Este bine sa decalezi ora culcarii seara cu 10-15 minute in saptamana premergatoare, pentru a resincroniza organismul
- Sa mergi la culcare cu o ora mai tarziu sambata seara. In acest fel, numarand aceleasi ore de somn, trezirea de dimineata se va face la o ora considerata ca obisnuita
- Fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire
- Sa schimbi ora in ajun. Persoanele supuse stresului pot simti o stare de angoasa ca urmare a posibilitatii de a uita sa schimbe ora si mai ales de faptul ca trebuie sa regleze ora la toate echipamentele electronice.

No comments:

Post a Comment